Somlói galuska

Hozzávalók:


A natúr piskótához

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
2 evőkanál víz

A kakaós piskótához

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
2 evőkanál víz
2 evőkanál kakaópor

A diós piskótához

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
2 evőkanál víz
2 evőkanál darált dió
A vanília mártáshoz
1 liter tej
4 tojássárgája
10 dkg liszt
30 dkg cukor
1 dl tejszín
vaníliarúd vagy vaníliás cukor

A sziruphoz

3 dl víz
cukor
rum
reszelt narancs-és citromhéj

A csokoládéöntethez

5 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt
5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
kakaópor
cukor
rum

Plusz

mazsola
darált dió
tejszínhab

Elkészítés:



Első lépésként háromféle piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákhoz hozzátesszük a maradék három evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, egy kevés habot és egyneművé keverjük. Majd hozzáadjuk a többi habot és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük, aztán beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét elsimítjuk, majd megsütjük. Ugyanígy készítsük el a többi piskótát is.

A vaníliamártáshoz habüstben simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk és a habüstben lévő anyagokhoz keverjük. Vízfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.

A mazsolát kevés vízbe áztatjuk és pár percre a mikróba tesszük, hogy megduzzadjanak.

A sziruphoz a három deciliter vízbe cukrot szórunk és felforraljuk. Közben hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a rumot. Félretesszük hűlni.

A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, csak bevonóképes. Ezt is lehűtjük.

A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal. Először a diósat kenjük meg a vaníliamártással, szórunk rá mazsolát és darált, cukrozott diót. Rátesszük a kakaósat, ugyanígy megkenjük a mártással, szórunk rá mazsolát és diót. Végül a natúr piskótát is ráhelyezzük, azt is megkenjük a maradék mártással, és megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőbe.

Tálaláskor kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, megszórjuk kevés dióval, megöntözzük a csokoládéöntettel, végül tejszínhabrózsákat nyomunk a tetejére.