Sós karamellás, csokoládé mousse tartelette

Hozzávalók:



Nagyon szeretem azokat a sütiket, ahol kívül van egy roppanós réteg, belül pedig csupa finom krém található. Nos ez pont ilyen, kívül egy finoman roppanó linzer tészta, belül kétféle krém találkozik.
Nagy sikere volt a családban.
A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Sós karamellás, csokoládé mousse tartelette

Hozzávalók (33*11cm-es formához, vagy 3 db 12 cm-es kerek formához)
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája

sós karamell krémhez:
5 dkg cukor
1 dl tejszín
5 dkg vaj
csipet só (Maldon)

a csokoládé moussehoz:
5 dkg pillecukor
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
0,3 dl tej
1 dl habtejszín (30%)

tetejére:
1 evőkanál kakaópor
karamell dísz



Elkészítés:


Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, kilisztezett formát kibéleljük vele, a szélekről a felesleget levágjuk, és a forma alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú téglalapot vágunk, és a tésztára tesszük. Szárazbabot öntünk rá, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, levesszük a tűzről, hozzáöntjük óvatosan a tejszínt, mert kifuthat, majd a vajat és a sót. Jól elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
A csokoládé moussehoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet és nagyon pici lángon melegítjük, addig keverjük, amíg minden fel nem olvad, kihűtjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokoládé krémhez forgatjuk.
A tésztára öntjük a karamell krémet, arra a csokoládé mousse kerül. Tetejét kakaóporral szórjuk meg.
Egy kanál cukorból karamellt készítünk és egy fakanál nyelére csurgatjuk , hagyjuk kihűlni és lehúzzuk róla. Ezzel díszíthetjük a süteményt.