3,5 dl tej
1 dl víz
1 tk. cukor
1 kk só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
5 ek. olaj
25 dkg spenót
4 gerezd fokhagyma
Só, bors
12,5 dkg túró
Tetejére:
1 tojás
szezám/lenmag/mák
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk - kovászt készítünk.
A vajat és az olajat összeolvasztjuk.
Egy fakanál segítségével összekeverjük a felfutott kovászt a liszttel és a sóval, viszonylag lágy tésztát kapunk belőle. Három részre osztjuk. Erősen lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével.
Kinyújtjuk a második tésztadarabot is akkora méretűre, mint az első, s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük az összes tölteléket. Hasonló vékonyra és nagyságúra nyújtjuk a harmadik tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával.
Hajtogatunk. Felső harmad felülről lefelé középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a két tésztafél, kicsit összecsipkedjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztacsomagot, éles késsel vagy pizzavágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. Egy órán át letakarva kelni hagyjuk.
Ha megkelt, tetejét lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal/lenmaggal/mákkal, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranyszínre sütjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd a vágások mentén válasszuk szét a szeleteket, és tépkedjük el élvezettel ezt a csodát!
Töltelék:
A spenótot megmostam, cafatokra tépkedtem. Pici olajon párolni kezdtem, hozzázúztam a fokhagymát. Sóztam, borsoztam, majd miután maroknyi mennyiségűre összeesett, langyosra hűtöttem.
Megkentem vele a középső tésztaréteget, majd rámorzsoltam a túrót. Só, bors.
1 óra kelesztést követően 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A vágások mentén cikkekre tépkedjük.