Spenóttal töltött palacsinta szezámos bundában

Hozzávalók:



Hozzávalók:
8 darab hagyományosan sütött sós (cukor nélküli) palacsinta
a töltelékhez:
50 dkg friss paraj, só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt
a bundázáshoz:
5 evőkanál finomliszt, 2 nagy tojás, 3 evőkanál szezámmag, 6-7 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
a tartár mártáshoz:
8 evőkanál majonéz, fél kiskanál mustár, 2 evőkanál tejföl vagy sűrű főzőtejszín, 1-2 evőkanál száraz fehérbor (lehet ecetes uborka leve is), 1-2 kiskanál citromlé, 1-2 kiskanál porcukor, késhegynyi őrölt fekete vagy fehér bors

Elkészítés:



1. Hagyományos módon megsütjük a sós palacsintákat.
2. A töltelékhez a paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket enyhén sózott, szódabikarbónás – ettől szép üde színe lesz a spenótnak –, forrásban lévő vízbe dobjuk. 1 perc után leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kicsit kinyomkodjuk. Durvára vágjuk, egy serpenyőben, az olvasztott vajon megfuttatjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Hűlni hagyjuk, azután a tejföllel és a reszelt sajttal ízesítjük.
3. Ezt a finom parajos krémet a palacsintákra kenjük,
majd két szélükből egy keveset a közepe felé visszahajtva felgöngyöljük. Rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a formáját jobban megtartsa.
4. Ezután a lisztbe, a felvert tojásba, és a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Tartármártást kínálunk hozzá, aminek készítése csak annyiból áll, hogy a hozzávalókat összekeverjük.