Stollen

Hozzávalók:




Hagyományos karácsonyi kalács, az ünnepi asztal elmaradhatatlan része.

Hozzávalók

A tésztához
400 g liszt
30 g élesztő
100 ml tej
2 tojás
80 g vaj
70 g cukor
1/2 kávéskanál só
fél citrom reszelt héja

250 g aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, mazsola, stb.)
1/2 dl rum
200 g marcipán

A tetejére
1 evőkanál olvasztott vaj
porcukor

Elkészítés:



Apró darabokra vágjuk az aszalt gyümölcsöt, ráöntjük a rumot, elkeverjük és félretesszük.
Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük. A nagyobb mennyiségű vaj miatt ez a tészta lassabban kel.
Lisztezett munkafelületen a tésztába gyúrjuk a gyümölcsöket, majd hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a rúddá sodort marcipánt, feltekerjük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 30 percet kelesztjük, majd 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Ha teljesen kihűlt a kalács, olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk a tetejét.