Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
25 dkg kenyérliszt (BL 80)
25 dkg világos tönkölyliszt (lehet kenyérliszttel helyettesíteni, de a tönkölyliszttől nagyon jó íze lesz)
1 g szárított élesztő
4 dl langyos víz
2 teáskanál só
1 marék durvára vágott dióbél (csak az egyik kenyérbe tettem dióbelet)
A sót és a szárított élesztőt összekevertem a lisztekkel, majd a vízzel összeállítottam a tésztát, de nem dagasztottam meg. Lefedve, műanyag kelesztő tálban pihent 12 órán át szobahőmérsékleten.
Reggel lisztes felületre borítottam, kétfelé vettem, az egyiket kipaskoltam, hogy megszórjam a dióbéllel és meghajtsam. Mindkettőt megformáztam és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel szórt ruhába helyeztem egy jénai tálban.
Beizzítottam a sütőt 280 C fokra és a fedeles tepsimet is betettem, hogy felforrósítsam.
1 óráig keltek még a kenyerek. A tepsi alját megszórtam egy kevés kukoricadarával (nehogy leragadjon a forró tepsire a tészta) és elhelyeztem benne a kenyereket. 20 percig 280 C fokon, 10 percig 260 C fokra mérsékelt sütőben sültek.