1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
25 dkg ricotta (ugyanennyi áttört, krémes állagú túróval is helyettesíthető)
3 púpozott evőkanál barnacukor
1 teáskanál vanília-kivonat
10 dkg feketeszeder
1 egész tojás szétválasztva
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
néhány szem friss feketeszeder
A feketeszedret a cukorral leturmixolom, sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom. A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját félreteszem. A ricottát a szederpürével krémesre keverem, hozzáadom a fehérjehabot.
A leveles tésztából 8 cm átmérőjű kerek kiszúró formával lapokat szaggatok, 12 mélyedéses aprósüteménysütő- vagy muffinformát kibélelek velük. A fennmaradó tésztarészekből 1/2 cm széles, 8 cm hosszú csíkokat vágok, összesen 24-et: ezek lesznek a kosárkák fülei.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lila ricottakrémet egyenletesen elosztom a mélyedésekben, mindegyikre ráillesztem a füleket. Az enyhén felvert tojássárgájával óvatosan megkenem a szabadon maradt tésztarészeket.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép világosra sütöm. Még melegen vaníliás porcukorral hintem meg.
Megjegyzés:
Sütés közben a töltelék megemelkedik, mintha ki akarna bújni a kosárkából, de a fülek szépen egyben tartják. Langyosan az igazi!
Sütés közben a töltelék megemelkedik, mintha ki akarna bújni a kosárkából, de a fülek szépen egyben tartják. Langyosan az igazi!