Szedres vaníliás leveles táska

Hozzávalók:


1 csomag fagyasztott vajas leveles tészta

vanília krém:

240 ml tej
1,5 dkg étkezési keményítő
6 dkg kristálycukor
csipet só
1 tojás
1 ml vanília kivonat

szedres rész:

20 dkg szeder
5-10 dkg cukor
0,5 dl víz
2,5 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:


Érdemes a krémmel és a szederrel kezdeni, hogy amíg a tészta kiolvad, addig a krémek is kihűljenek.
A vaníliás krémhez a tejet felforraljuk. Majd levesszük a tűzről. A tojást a cukorral és a sóval elkeverjük. A forró tej 1/3 részével szépen elkeverjük, majd mehet hozzá a többi tej is. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál hideg vízzel kikeverjük. A tejes keveréket visszatesszük főni, és az étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk a vanília aromát is. Kihűtjük.
Ezt vanília pudinggal is helyettesíthetjük.


A szedret a vízzel és a cukorral feltesszük főni. Erős tűzön főzzük, kevergetve egy pár percig, amíg szétfő. Nem kell passzírozni, akkor jó, ha darabos. Természetesen, aki nem szereti a magokat, az ebben a fázisban át is passzírozhatja. Ha az állaga megfelelő, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevéske vízzel, és besűrítjük vele a szedres pépet. hagyjuk kihűlni.

A tésztát eközben szobahőmérsékleten kiengedjük. Vékony lappá nyújtjuk. 10 egyforma téglalappá vágjuk. A téglalapokat fektetve tartjuk magunk előtt. Gondolatban 3 részre osztjuk. A 2 szélső oldalt felcsíkozzuk. Tehát a tészta közepe egészben marad, a két széle szép cakkos lesz. A vaníliás töltelékből ráhalmozunk egy adagot a középrészre, erre megy egy adag szedres krém.Két oldalról váltakozva egymásra hajtogatjuk a kis tésztacsíkokat. Mindegyik tésztával ugyanígy járunk el.Tepsire rakjuk őket.Tojással lekenejük. Előmelegített forró sütőben sütjük ropogós , aranybarnára. Sülés közben a krém esetleg kifolyik, rotyog, de az nem baj, attól még finomabb lesz:)