Szilvás gombóc

Elkészítés:


Hozzávalók
40 darabra
A gombóc tésztához
1.6 kg burgonya (főtt, áttört)
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
600 g búzaliszt (BL55)

A töltelékhez
40 szem szilva (magozott)
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj (őrölt)
A bevonathoz
3 evőkanál étolaj
200 g zsemlemorzsa
Elkészítés
1
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd héjukat lehúzzuk. Ha már nem forrók burgonyanyomóval összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.
2
Szóval, ha kihűlt, picit ízlés szerint megsózzuk, (én max fél kávéskanálnyit teszek hozzá) kissé összekotorjuk közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat. Majd folyamatosan adagolva a lisztet, összegyúrjuk, annyi liszttel amennyit a burgonya felvesz. Ne legyen kemény a tésztánk.
3
Kinyújtjuk kb. kisujjnyi vastagságúra a tésztát és 10x10 cm-es kockákra vágjuk.
4
A szilvákat félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és ezt a kockák közepére tesszük.
5
4 csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, kissé gömbölyítjük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.
6
Egy lábosba teszünk vizet, felforraljuk, majd ha forr, beletesszük a gombócokat, ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb. 3-4 percig forraljuk.
7
Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, folyamatosan keverjük, mert hamar megégeti. Az egész kb. 5 perc. Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük őket és kész is van.