Hozzávalók: 30 dlg sima liszt, 25 dkg sütemény liszt, 2 dkg friss élesztő, 2,5 dl. 30 %-os tejszín, 2 tojás, 1 tojás fehérje, 1/2 mokkáskanál só, 3 evőkanál porcukor. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.
Az élesztőt egy kevés langyos tejszínben elkeverjük és felfuttatjuk. A liszteket tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót is. Sima, rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta és elválik az edény oldalától, liszttel meghintjük a tetejét és meleg, párás helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elosztjuk pontosan 3 részre.
Mindhárom tészta darabot egyenként kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd sima hármas fonással összefonjuk a tésztát.
A fonott kalácsot letakarjuk egy konyharuhával és fél órát még kelesztjük. Mikor szépen megkelt a kalács, a megmaradt tojássárgájával lekenjük mindenhol és máris betesszük az előmelegített, 175 °C-o sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra megsütjük. Rácsra téve hűtjük ki, majd langyosan tálaljuk.