Tepertős csiga

Hozzávalók:


1. A tészta elkészítése
finomliszt 250 g • rétesliszt 250 g • tyúk tojás 1 db • só 1 EK • savanyú tejföl 150 g • napraforgó olaj 50 ml • közepes zsírtartalmú tej 1,5% 120 ml • friss élesztő 25 g • kristálycukor 1 TK
Kovász: Leöntjük a tej egy részét, amelyet úgy forralunk fel, hogy langyos legyen, belemorzsoljuk az élesztőt és cukrot adunk hozzá. A kovászt az élesztő felmelegedéséig hagyjuk kelni. Tészta: Összekeverünk sima vagy féldurva őrlésű lisztet, tojást, sót, tejfölt, olajat és kovászt, majd együtt kikeverjük a nem ragadós sima tésztát.

2.
A tésztát meglisztezzük, letakarjuk törlővel,és melegben 30 percig hagyjuk kelni, miközben elkészítjük a tepertős tölteléket.

3. Tepertős töltelék
tepertő 500 g • savanyú tejföl 50 g • fekete bors, őrölt ¼ TK • só ½ TK
A tepertőt megőröljük a húsdarálón (használhatunk őrölt tepertőt is, mint félkész terméket), hozzáadjuk a tejfölt, fűszereket és a sót.

4.
A kikelt tésztát két cípóra osszuk.

5.
A lisztezett deszkán hengereljük a tésztát, amelyet megkenünk tepertős töltettel.

6.
A megkent tésztát begöndölítjük.

7.
A tekercset kis háromszögekre vágjuk. A háromszögeket széthelyezzük a tepsin és megkenjük felvert tojással. 180°C hőmérsékletnél úgy 15 percig sütjük.