Tésztamadarak

Hozzávalók:


Tészta
1,5 tk száraz élesztő
500 g liszt
3-5 ek cukor (ízlés szerint)
0,5 tk só
50 -75 g vaj, puha
2 db tojás
200 ml tej

Máz
120 g porcukor
60 ml tej
20 g vaj, puha
vaníliás cukor,

Elkészítés:


Melegítsül fel a tejet, de csak addig amíg a vaj felolvad benne.
A többi hozzávaló segítségével gépben vagy kézzel állítsuk össze a tésztát, gyúrjuk össze és hagyjuk 2 óráig pihenni.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, a képen látható formát vágjuk ki a tésztából, majd formázzuk a fejet, a szárnyakat.
A mintázatot egy villával érdemes belenyomni.

A megformázott madárkákat tegyük rá zsírpapírral bélelt sütőlapra. Kenjük meg a tetjüket és toljuk előmelegített 180 °C
hőmérsékletű sütőbe 25-30 percre. A sütési idő vége előtt 5 perccel húzzuk ki, ismét kenjük be és toljuk vissza az utolsó pár percre.
Máz:
Langyosítsuk meg a tejet, annyira csak, hogy a vaj elolvadjon benne, keverjük el benne a porcukrot, ízesítsük vaníliával.