Tiramisu

Hozzávalók:


500 g mascarpone
30 db babapiskóta
2 dl hosszú kávé
2 cl marsala bor vagy amaretto
3 tojássárgája
3 evőkanál porcukor
kakaópor

Elkészítés:


A tojássárgáját keverőtálba tesszük, állandó kevergetés mellett lassú vízgőz felett pasztőrözzük nagyjából kb 2 percig. A térfogata kissé megnő, habosabb és világosabb lesz. Ha ügyesek vagyunk, nem lesz rántotta. Villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Majd a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állagú nem lesz. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük. Ez fontos.
A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a bort/mandula likőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányba. A tálka alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat. A krém felét rákenjük. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
Rákenjük a krém másik felét. A tepsit megütögetjük, majd a tetejét elsimítjuk. Lefóliázva, hűtőben 12 órát pihentetjük. Kockára szeleteljük és szitált kakaóporral meghintjük tálaláskor.

Trükkök, tippek, praktikák:


A legenda szerint Sienában született az első tiramisu és helyi cukrász készítette a városba látogató Cosimo III-nak. Mások úgy gondolják, jóval később, Trevisóban készült az első és Roberto Linguanotto kezemunkáját dicséri a finomság.
Vagy talán a bordélyházakba látogató urak fogyasztották előszeretettel 1-1 jól sikerült este után, orvosolva kimerültségüket.
Az utolsó változatban 1969-ben találta ki Trevisoban Carminantonio Lannaccone. A neve pedig azért tiramisu, mert a szó jelentése ”dobj fel”, ami a kávé hatására utal.