Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:



50 dkg búzaliszt (BL55)
2 dl tejföl (20%-os)
2 dkg élesztő (friss)
1 dl tej (1,5%-os)
1 mokkáskanál kristálycukor
2 db tojássárgája
1 db tojás (felvert)
2 kiskanál só - tengeri
1 marék tökmag
1 marék szezámmag
250 g vaj

Elkészítés:



1A tejet langyosítjuk (szigorúan langyos és nem meleg!!), majd ebben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és lefedjük

2Amíg felfuttatjuk az élesztőt, addig a lisztet, a tejfölt, a két tojássárgáját, a puha vajat és a sót egy edénybe tesszük. Amikor felfutott az élesztő, a tejjel együtt ezt is hozzáöntjük és mindent egybegyúrunk.

3A tésztát egy éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Fontos, hogy miután a hűtőből kivesszük a tésztát ne kapjon huzatot!

4Egy nyújtásra alkalmas felületet belisztezünk és a tésztánkat kettő vagy három részre osztjuk (sodrófa méretének, hely nagyságának megfelelően)

5A kis gombóckáinkat lisztezett, tökmaggal teleszórt felületen kinyújtjuk (közben egy fordítással), majd a képeknek megfelelően hajtogatjuk. A nyújtást ezután ismételjük meg.

6Az így kapott, kb egy cm vastagságú tésztátkéssel harántirányban bevágjuk mindkét irányból, majd szaggatjuk.

7A sütőt 220 C fokra előmelegítjük, addig állni hagyjuk a tepsin a pogácsákat.

8Közvetlen a sütőbe tétel előtt megkenjük felvert tojással, ecsettel és megszórjuk szezámmaggal.

9Pirulásig sütni és voila, kész a pogi! Jó étvágyat!