Túrókuglóf

Hozzávalók:



• 5 tojás
• 15 dkg cukor vagy xilit
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 2 narancs
• 10 dkg vaj
• 65 dkg túró
• 2 evőkanál tejföl
• 7 dkg liszt
• 7 dkg étkezési keményítő
• csipet só
a tálaláshoz:
• porcukor
• narancs/mandarin

Elkészítés:


Kettéválasztjuk a tojásokat és áttörjük a túrót. Lereszeljük a narancsok héját, az egyik levét kifacsarjuk. A vajat felolvasztjuk.

Fehéredésig keverjük a tojások sárgáját a cukorral, hozzáadjuk a vaníliakivonatot,
a narancsok héját, valamint a már langyosra hűlt vajat. Beledolgozzuk a túrót, a tejfölt és a narancslét, majd kanalanként a lisztet és a keményítőt is. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.

A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy körülbelül másfél liter űrtartalmú kuglófformát kivajazunk, lisztezünk, beletesszük a tésztát, és körülbelül 60 perc alatt készre sütjük
a süteményt. Amennyiben nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával. A sütőből kivéve rácsra tesszük és kicsit pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, és kihűtjük.

Hidegen szeleteljük. Miután kevés liszt van benne, a hagyományosnál szaftosabb állagú tésztát kapunk. Kevés porcukorral megszórva, friss gyümölccsel tálaljuk.