Túrós csörögefánk

Hozzávalók:


50 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
2 tojás
diónyi zsír
2-2,5 dl szódavíz
1 kávéskanál só
A töltelékhez
1 kg tehéntúró
4 tojás
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál búzadara (ha szükséges)
A sütéshez
olaj
A tálaláshoz
vaníliás porcukor

Elkészítés:


A töltelékhez a túrót elkeverjük a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával. Ha folyós lenne (ez a túrótól függ), akkor teszünk bele kevés búzadarát is, majd félretesszük.

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a sóval, a tojással, a zsírral és annyi szódavízzel, amennyitől könnyen nyújtható, de keményebb tésztát kapunk. 5 cipót formálunk belőle, és letakarva pihentetjük fél órán át.

A cipókat lisztezett deszkán egyenként késfok vékonyságúra, téglalap alakúra nyújtjuk.
A tészta felére kisujjnyi magasságban tölteléket kenünk úgy, hogy a széleken kb. két centit üresen hagyunk. A tészta másik felét ráhajtjuk, ujjal lazán meglapogatjuk, hogy összeálljon a két lap. Fakanál nyelével kb. 7 X 7 centis négyzeteket alakítunk belőle (óvatosan, de határozott mozdulattal tegyük; ha nagyon erősen nyomjuk, elszakadhat a tészta), majd derelyevágóval elvágjuk. A tészta szélét se hagyjuk ki ebből a műveletből, ez biztosítja azt, hogy ne folyjon ki ott sem a párnácskákból a töltelék; ugyanúgy nyomjuk le, és vágjuk is le a felesleges tésztát.
(Ezeket a végén majd újból összegyúrjuk, és sima csörögét formázunk belőlük.) Ha elfogyott a töltelék, akkor sima négyzetformákat vágunk a tésztából (ezek lehetnek nagyobbak, kb. 10 X 10 centisek), a közepüket derelyevágóval bemetsszük 2-3 helyen. Az előkészített csörögét sütésig textilkendővel letakarjuk, hogy ki ne száradjon a tészta, mert akkor kirepedhet.

Serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk. A töltött csörögét közepes lángon mindkét oldalán halványbarnára sütjük. A sima csörögénél a csíkokat egymáson átbújtatjuk, és forró olajban ugyancsak mindkét oldalát megsütjük. A kész – töltött és sima – csörögét papírtörlőn lecsöpögtetjük, tálra halmozzuk, a tetejét porcukorral megszórjuk. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is fogyaszthatjuk.

Tipp: ebből az adagból rengeteg fánk lesz, akár 6 személy is jóllakik belőle. A csörögét túró helyett tölthetjük sűrű szilva- vagy baracklekvárral is.