Virágzó gőzös cupcake

Hozzávalók:


Hozzávalók (5db)
150 g cukor
150 g liszt
1 db tojás
1,5 tk sütőpor
100 ml kókusztej
csipet vaníliás cukor
3 ek kakaópor

Elkészítés:


Keverjük össze a tojást a cukorral, adjuk hozzá a kókusztejet, a vaníliát keverjük tovább.
Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport.

Osszuk a tésztát 2 egyenlő részre, az egyikhez keverjük hozzá a kakaót.
A formákba egy evőkanál segítségével felváltva kanalazzunk a két féle tésztából (úgy, mint a zebratortánál).

Gőzöljük készre, végezzünk tűpróbát.
(A mennyiségeket érdemes pontosan betartani, mert csak akkor reped be a sütemény!)

Trükkök, tippek, praktikák:


Gőz cupcake, gőz muffin

Amikor nincs kedved bekapcsolni a sütőt, vagy amikor ennél ugyan valami finomat, de nincs sok időd pepecselni a konyhában.
Az inspiráció egy japán édesség: a mushipan (ejtsd: musipán). A sütik összetevőikben az amerikai cupcakekhez hasonlítanak, míg a készítési eljárás egyértelműen ázsiai.

**A receptek elkészíthetőek géppel (zöldségpároló), wokban, pároló serpenyőben.
Általános javaslatok:
• A papírkapszlit szuflé formába, vagy más hőálló formába tegyük bele. Nekem utoljára pl. fém kosárkaformáim voltak kéznél, az is jó volt, csak a megfelelő méretű papírformát kell az edénykékhez keresni, vagy készíteni.
• Szilikon formához nem szükséges plusz papírkapszli, ha ilyet használunk vajazzuk ki mielőtt megtöltenénk a tésztával.
• A tészta a szokásos ¾ részig legyen csak töltve a formákba.
• A párolóserpenyőben a víz magassága a fém/porcelán/hőállóüveg/szilikon feléig érjen.
• A gőz a fedőről ne csepegjen vissza a sütire, ez megoldható egy fedőre kötött konyharonggyal.
• A tésztát már a gőzbe tegyük bele.
• Ha túl hamar kivesszük, akkor ragacsos, ha túlgőzöljük, akkor gumis állagú lesz. Javasolt az megadott párolási időket betartani, tűpróbát végezni.