Zuppa inglese

Hozzávalók:


Hozzávalók 18 cm-es tortaformához, 8-12 szelethez:

Piskótához:
5 tojás
8 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor (vagy helyette 1 tk. vaníliakivonat, de akkor +2 dkg porcukor kell)
10 dkg liszt
1 tk. citromlé

Sodóhoz:
9 tojássárgája
12 dkg porcukor
3 dkg vaníliás cukor
4 dkg finomliszt
7,5 dkg puha vaj
2,5 dl tejszín + 2,5 dl tej (vagy 5 dl zsíros tej, esetleg 4 dl tej + 1 dl félédes fehérbor, pl. Tokaji szamorodni)

Továbbá:
1,5 dl frissen főzött presszókávé
4 ek. Portorico rum
8 dkg dióbél
6 dkg kristálycukor
6 dkg bármilyen kandírozott gyümölcs (pl. sárgadinnye)

elkészítés:

Elkészítés:


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kétféle cukorral robotgéppel addig kavarjuk, amíg ki nem fehéredik, és habos nem lesz.
A fehérjét kemény habbá verjük. A cukros sárgájához adjuk a citromlevet, majd kisebb adagokban óvatosan, felváltva hozzáforgatjuk a lisztet és a fehérjehabot.
A tésztát kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük. (Ha a tészta közepe is megemelkedett, és kissé megbarnult, akkor jó, de azért érdemes ekkor tűpróbát is végezni.)
A megsült tésztát 10 percig a kikapcsolt, résnyire nyitott ajtajú sütőben hagyjuk. (Így nem esik be a közepe.) Rácsra téve, a sütőformában hagyjuk kihűlni. A formából kivéve 3 lapra vágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a cukrokkal együtt lábasba tesszük, robotgéppel habosra kavarjuk, majd simára dolgozzuk a vajjal, és beleforgatjuk a lisztet.
Felengedjük a langyos tejjel (vagy boros tejjel), és kis lángon, állandó keverés mellett híg krémmé főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk, hogy kézmelegre hűljön.
Az egyik piskótalapot egy nála kicsivel nagyobb üveg tálba tesszük, egyenletesen meglocsoljuk a kávé és a rum keverékének 1/4-ével, és elosztjuk rajta a krém negyedrészét.
Befedjük a 2. tésztalappal, amit szintén meglocsolunk rumos kávéval, és krémet kanalazunk rá. Így járunk el a többi piskótalappal és a sodóval is, majd a süteményt pár órára hűtőbe tesszük.
A díszítéshez a durvára darabolt diót a cukorral együtt épp csak addig melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Tepsibe öntjük, és miután kihűlt összetördeljük, majd összekeverjük az előzőleg kisebb darabokra vágott kandírozott gyümölccsel.
A kész süteményt felszeleteljük, és tálaláskor megszórjuk a gyümölcsös, cukros dióval.