Acma, a puha török zsemle

Hozzávalók:


6 nagyobb darabhoz
25 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 kávéskanál sütőpor
0,75 dl natúr joghurt
0, 75 dl étolaj
0,75 dl langyos tej
1 kisebb tojás
2 kisebb evőkanál cukor
1 csapott teáskanál só,
1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle
szóráshoz pirított szezámmag, lenmag, darálatlan mák,

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.