40 dkg kalács
1 közepes (15 dkg) savanykás alma
5 tojás
2 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg cukor + 1 ek a sütéshez
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
vaj
1 ek mazsola
porcukor a szóráshoz
A sütőtálat kivajazzuk. Az almát megmossuk, 8 cikkre vágjuk, meghámozzuk, magházát kivesszük, és az almacikkeket 3-3 szeletre vágjuk.
A kalácsot kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalukon vékonyan megvajazzuk, és állítva, az almaszeletekkel együtt felváltva, egymáshoz képest kicsit eltolva elrendezzük a sütőtálban. Megszórjuk az előzőleg megmosott és lecsepegtetett mazsolával.
Egy literes, csőrös mérőedénybe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a kétféle cukrot, habverővel fehéredésig keverjük, majd elkeverjük a tejjel és a tejszínnel, és belereszeljük az alaposan megmosott citrom lereszelt héját.
A tojásos, cukros tejet ráöntjük a kalácsra, előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd megszórjuk kristálycukorral, a hőfokot visszavesszük 150°C-ra, és a sütőt hőlégkeverésre állítva, további 10 perc alatt készre sütjük a desszertet.
Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C, majd 150°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín), majd hőlégkeverés (2. sín)
sütési idő: kb. 45 perc
Úgy is készíthetjük, hogy a kalácsszeleteket nem vajazzuk meg, hanem közéjük dugunk 5 dkg-nyi vékonyra szelt vajat.