35 x 13 cm-es formához
a tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
3,3-3,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
a töltelékhez:
1 kg alma
2-3 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál búzadara
a kenéshez: 1 tojás
Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tejjel kelt tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A hámozott, magházától megfosztott almát lereszeljük. Lassú tűzön a cukorral és a fahéjjal addig főzzük, amíg az összes leve el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, és langyosra hűtjük.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, és három egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk, egyenként befedjük az almatöltelék harmad részével, majd bejgliszerűen feltekerjük.
Az így kapott három rudat összefonjuk, a tésztát olajjal vékonyan kikent formába helyezzük, és lefedve még 30 percig kelesztjük.
Felverjük a tojást, megkenjük vele a kalács tetejét, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép, aranybarna nem lesz.