Aszpikos sonkatorta

Hozzávalók:


1 alma,
10 dkg párizsi vagy sonka,
2 csemegeuborka,
5 főtt tojás,
2-2 főtt burgonya és sárgarépa,
20 dkg főtt zöldborsó,
20 dkg vékonyan fölszeletelt gépsonka
a mártáshoz:
1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, porcukor, mustár, őrölt fekete bors, citromlé, só, 1 húsleveskocka, 4 dkg zselatinpor

Elkészítés:


1. Az almát meghámozzuk, félbehasítva a magházát kimetsszük, húsát egycentis kockákra vágjuk, ahogyan a párizsit (sonkát), az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát és sárgarépát is. Mindezeket egy tálba rakjuk, a borsóval összekeverjük.
2. A sonkával egy kisebb kuglóf formát (lehet őzgerinc forma is) kibélelünk.
3. A majonézt a tejföllel kikeverjük, egy kevés porcukorral, mustárral, borssal és citromlével ízesítjük, ha kell, kissé megsózzuk.
4. A leveskockát 1,5 deci vízben melegítve föloldjuk, majd beleöntjük az előzetesen 8 evőkanál hideg vízben elkevert zselatint is. Kevergetve éppen csak 1 percig forraljuk, amíg föloldódik. Langyosra hűtjük, majd a majonézes mártással összekeverjük, az előkészített hozzávalókra öntjük. Összekeverjük, azután a sonkával bélelt tálba öntjük. Elsimítjuk, a tetejére is rakhatunk sonkaszeleteket, s hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
5. Tálaláskor a formát néhány pillanatra meleg vízbe állítjuk, majd tartalmát vágódeszkára borítjuk. Forró vízbe mártott késsel cikkekre vágjuk.

6 főre
Elkészítési idő: 40 perc + dermesztés