Barackbefőtt

Hozzávalók:


5 üveg (800 ml) sárgabarackbefőtthöz:
- 2,2 kg sárgabarack (nettó súly, magok nélkül)
- 45-60 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1 liter víz
- 3 db szegfűszeg
- 1-2 kicsi fahéj darab

Elkészítés:


A barackokat mossuk meg, magozzuk ki. A befőtthöz nem jó a nagyon puha barack, azt hagyjuk meg a lekvárhoz. Sárgabarackbefőttnek azokat válogassuk ki, amelyek már szép érettek, de még nem annyira puhák, hogy ne tudjuk a leve kicsorgatása nélkül kettészedni. A megmosott, kimagozott felezett sárgabarackokat töltsük úgy az üvegekbe, hogy a barackoktól az üveg szájáig még legyen legalább egy-két centiméternyi üres rész.

Egy lábasban az egy liter vízből, a kristálycukorból, és a fűszerekből főzzünk szirupot. Amikor már kellően összeforrt, és érezhető halványan a fahéj és a szegfűszeg illata is, akkor készen van. merőkanállal szedjük az üvegekbe a lét úgy, hogy azok színültig legyenek. Ez fontos, mert nem használunk tartósítószert, így az a jó, ha minél kevesebb levegő marad az üvegekben. Az üvegeket azonnal zárjuk le, csomagoljuk újságpapírba, és mehet legalább egy napra - de akár többre is lehet - száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki teljesen.

Ha kihűltek, akkor tisztítsuk meg az üvegeket - óhatatlan, hogy összekenjük a sziruppal töltés közben -, majd mehetnek a spájzba, hogy ott érlelődjenek tovább.