2 kg érett paradicsom (a legjobb a Lucullus fajta - kevés maggal, kevés lével, húsosabb), 1 teáskanál só, 10-15 dkg cukor, fél citrom leve, 3 teáskanál pektin, 3-4 szál bazsalikom
A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk egy percre, kivesszük, hideg vízzel telt edénybe tesszük, majd a héját lehúzzuk. A paradicsomot összevágjuk, majd feltesszük a tűzre főni egy kis cukorral.
Amíg a paradicsom fő, addig egy kis edényben összekeverjük a pektint a cukorral, és a megmosott bazsalikomot metéltre vágjuk.
A pektinnel elkevert cukrot hozzáadjuk a paradicsomhoz, kevergetve besűrítjük, megsózzuk. Hozzáadjuk a bazsalikomot is (még akár chilit is tehetünk bele, vagy zellerlevelet). Öntsük hozzá a citromlevet is, és kóstoljuk meg, ha szükséges, még utána ízesítjük. Savanyíthatjuk fehér vagy vörös borecettel vagy fehér balzsamecettel is.
Már tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe. A betöltött üvegeket állítsuk öt percre fejre, így csírátlanítsuk az üveget.
A bazsalikomos paradicsomlekvárt ajánljuk lágy kecskesajthoz, sajtos szendvicsekhez, pecsenyékhez, hideg sültekhez, de akár a rántotta mellé is kanalazhatunk. Ha bazsalikom helyett egy kupica vodkával és zellerrel ízesítjük, akkor Bloody Mary lekvárt főzünk.