Befőtt eltevése

Hozzávalók:


Őszibarack
meggy
cseresznye
körte
cukor
Befőzési tartósítószer
Víz

Elkészítés:


A megtísztitott gyümölcsöt a tiszta üvegekbe rakom ,jól meg szoktam tömni hogy a dunsztolásnál ne jöjjön fel az üveg feléig ,majd 4 evőkanál cukrot teszek rá felöntöm hideg vízzel és a tetejére befőzési tartósítószert (Nátrium Benzoát )rakok épp egy késhegynyit.Régen szalicilt de ezt ugye betíltották pedig semmi bajunk nem lett tőle .Ezután jól lezárom az üvegeket ,fejre is fordítom nehogy follyon ,mert akkor levegős lesz .Ha ez meg van Nagy fazékba amibe nekem egyszerre 6 üveg fér teszek egy konyharuhát alulra belerakom az üvegeket és kb feléig felöntöm a fazekat hideg vízzel és elkezdem így közepes lángon főzni ,mikor az üvegekben belül gyöngyözik a folyadék akkor jó a dunsztolás .Ezeket kiszoktam venni meleg takaróval ellátott száraz dunsztba hogy ott hüljenek ki .Ugyanígy csinálom a többi gyümölcsöt is ,a cseresznyét és meggyet pedig nem magozom ki ,csak átválogatom ne legyen benne rossz .A meggyre 1 kanállal több cukrot lehet rakni .Nekem így még mindig friss a gyümölcs ,bármeddig eláll