birsalma
cukor
dió (1 kg püréhez kb 25 dkg), fahéj ízlés szerint
1. A birsalmát szivacsos dörzsölés, körömkefézés, szóval némi tisztítás után nagyobb szeletekre, v. kockákra vágom. Nem kell sem meghámozni, sem a csumáját kivágni.
2. Kuktában annyi vízben felteszem főni, hogy ellepje. Puhára főzöm. Kuktától és a gyümölcs minőségétől függően ez kb. 20-25 perc. (A mikróban is meg lehet főzni) Leszűröm.
3. Amikor kihűlt, meghámozom és kicsumázom a darabokat.
4. A gyümölcs húsát aprítógépben pürésítem. (Vagy passzírozom, ebben az esetben hámozni sem kell)
5. A püréhez hozzákeverem a cukrot (kilónként 80 dkg)
6. Mikróban teljesen sűrűre főzöm. Ez nekem 15 perc volt, 3x5 perces menetekben a legmagasabb fokozaton. Öt perc után mindig megnéztem, kivettem, fakanállal jól átkevertem.
A végén beleteszem a durvára aprított diót (mogyorót, szezámmagot) .
7. Átlátszó fóliával bélelt formába öntöm.
8. És a recept legeslegnehezebb része: min. 1 hétig száraz helyen tárolom és hozzá sem nyúlok (kóstolgatni sem!!).Kb. ennyi idő alatt teljesen megkeményedik és kiszárad.
Alufóliába csomagolva hónapokig eláll.