Bodzaszörp

Hozzávalók:


4 liter víz
2 kg kristálycukor
25-30 fej bodzavirág
4 citrom (kicsi, nagyból elég kettő is)
5 kis tasak dr. Oetker citromsav (1 citromsav 10 g, tehát összesen 50 g citromsav -lehet másmilyenből is)
1 kis tasak dr. Oetker tartósítószer 8 g (Nátrium-benzoát, lehet másmilyen is, csak figyeljük a kiszerelését és az adagolást!)

Elkészítés:


A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek!
A frissen szedett bodzát azonnal fel kell használni, másnapra már összeesik!
A bodza virágait leszámolom és beleteszem egy fém!! lábasba (vagy 4,2 literes óriás befőttes üvegbe=ebbe egy adagnyi fér). Műanyagban ne is gondolkodjunk, mert megromlik benne az ital!!! A vizet a cukorral felforraljuk és ráöntjük a virágokra (ha üvegbe töltjük, tessék beletenni egy fém merőkanalat, hogy elvezesse a hőt és ne repedjen szét az üveg a hirtelen melegtől).

Ne ijedjünk meg, ha bebarnulnak a virágok, a hirtelen forrázástól van. Megvárjuk míg kihűl, aztán beletesszük a citromot felszeletelve (én az idén levágtam a héját, de kezeletlen citromot az ALDI-ban lehet kapni), a citromsavat és tartósítószert és jól elkeverjük. 4-5 napig állni hagyjuk, minden nap keverünk rajta egyet. Az utolsó nap (én tiszta harisnyán) átszűrjük és fertőtlenített üvegekbe töltjük (mikróval lehet fertőtleníteni pl.
A leszűrt végeredmény, vagyis az isteni szörp (akár egy évig is eláll):