Hozzávalók 10 darabhoz
a tésztához:
50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
7 dkg puha vaj
2 dkg élesztő
3 dl tej
a hempergetéshez:
25 dkg sötétbarna nádcukor
3-4 teáskanál őrölt fahéj
Tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Ha nagyon kemény lenne, adunk hozzá még 2-3 evőkanál tejet. A nyers tészta valamivel lágyabb a szokásos kenyértésztánál, hogy könnyen sodorható legyen.
Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 10 darabra osztjuk, egyenként apró gombócokat gömbölyítünk belőlük,
és 15-20 percig pihentetjük őket. Nagyobb tálcára szórjuk a fahéjjal elkevert cukrot. 30-40 cm hosszú, vékony hurkákat sodrunk a gombócokból, vizes kézzel benedvesítjük őket, majd mindegyiket megforgatjuk a fahéjas cukorban.
Ezután a képen látható módon csomót kötünk a hurkák mindkét végére, majd egymástól némi távolságban sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük őket.
210 fokra forrósítjuk a sütőt, vízzel teli edényt teszünk az aljába, és körülbelül 15 perc alatt megsütjük a kalácsokat.
http://www.kifoztuk.hu/receptek/keltek-kenyerek-pekaruk/item/boluis