2 közepes méretű burgonya (kb. 20-25 dkg)
50 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
2 dkg vaj (vagy 2 ek. olaj)
20 dkg öregtészta
kb. 2,5 dl a burgonya főzővizéből
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő
A burgonyát meghámoztam, egy csipet sóval annyi vízben ami épp ellepi, megfőztem. Leszűrtem, a főzővizet félretettem. A krumplit áttörtem és hagytam hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Ezután a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjébe készítettem a hozzávalókat. A burgonya főzővizét csak óvatosan adagoltam, mert a krumpli eléggé lágyítja a tésztát. A gép végig nyitott tetővel dolgozott, így biztosan nem melegedett, vagyis nem lágyult tovább a tészta. A kész tésztának ruganyosnak, fényesnek kell lennie. Ha ragad kevés liszttel, ha kemény kevés folyadékkal igazíthatunk rajta.
Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztezett felületre borítottam, majd a tésztát óvatosan átgyúrtam, cipóra igazítottam. Nem kell erősen gyúrni, épp csak a tészta szellőztetése a cél.
Egy kerek kelesztőkosárba terítettem egy ruhát, amit beliszteztem. Ebbe tettem a megformázott tésztát, varrattal felfelé. A ruha lelógó széleivel betakartam, majd hagytam ismét duplájára kelni.
A sütőt előmelegítettem 220 fokra. A megkelt tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd egy éles pengével bemetszettem. Vizes kézzel körbesimítottam, így ment sülni. A sütő aljába is löttyintettem egy kis pohárka vizet. Ehelyett lehet egy kis edénybe betenni vizet, majd sütés közben néhányszor bepermetezni. 10 perc után visszavettem a hőfokot 200 fokra, így sült még további kb. 30 percig.
Akkor van kész, ha a kenyér alja megkopogtatva kongó hangot ad. Rácsra tettem hűlni és azonnal kevés vizet permeteztem rá.
Öregtészta nélkül is készíthető természetesen. Az élesztőt ekkor megemelném 2 dkg -ra, elkeverném kevés langyos vízzel, csipet cukorral, 3-4 ek. liszttel, tetejére is szórnék lisztet majd legalább 30 percig hagynám pihenni. Ezt a kovászt használnám helyette.
http://www.limarapeksege.hu/2010/03/burgonyas-cipo.html