Chilis bab

Hozzávalók:


2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 kisebb csilipaprika
1 db kaliforniai vagy zöldpaprika
600 g konzerv paradicsom
1 kg darált marhahús
3 konzerv vörös bab (kb. 250 g)
1 konzerv kukorica (kb. 250 g, elhagyható)

Bors
Egy csipet oregano
Fél teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:


A tökéletes chilis bab elkészítéséhez vágd fel a hagymát, a fokhagymát és a csilit. Ez utóbbinak ha kiszeded a magját, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős. Ha csípősen szereted, akkor nyugodtan tegyél bele több csilipaprikát, sőt akár néhányat egészben is.

Hagyma, fokhagyma, csilipaprika
Az olajon párold a hagymát kb. 5 percig. Amikor már üveges, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csilipaprikát, és párold még 2 percig.
A római kömény itthon – bár egyre többen ismerik – még mindig különleges fűszernek számít. De fontos, hogy ezt használd, ettől lesz eredeti mexikói karaktere a chilis babnak, és ettől lesz igazán finom!
Párold meg a hagymát
Add hozzá a fokhagymát és a csilipaprikát
Add hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsd kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
Pirítsd meg a húst
Tedd bele a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, oreganoval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön párold egy órát.
Főzd egy órát a paradicsommal
A legvégén add hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát (a kukorica elhagyható). Ha nem konzervet használsz, akkor előtte áztasd be a babot és főzd egy órán át, majd szűrd le és úgy add a chilis babhoz. Főzd még 10 percig.
Már csak össze kell főzni
A chilis bab melegen, friss (fehér) kenyérrel a legfinomabb, és szerintem annál jobb, minél többször melegíted. Sőt, van aki azt mondja, hogy nem is szabad frissen enni, hanem előző nap elkészíti és másnap melegítve tálalja.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csilis-bab