Cipóban sült húsvéti sonka

Hozzávalók:


Kb. 1,5 kg kötözött sonka (hagyományos eljárással füstölt) .
1 nagy vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
10 szem fekete bors
Tésztához:
50 dkg listz
2,5 dkg élesztő
2x1 dl langyos víz
1 tk cukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
2-3 tk só
fél tk őrölt kömény

Elkészítés:


Egy 1,5 kg-os sonkához 50 dkg átszitált lisztből készítek kelt tésztát:
A langyos vízben a cukorral felfuttatom az élesztőt.
További 1 dl langyos vizet, összedolgozom a tojással, sóval, vajjal, köménnyel, majd az egészet a liszttel és a felfuttatott élesztővel.
Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Ez után liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam bele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát alá hajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel. Most megfontam és hosszanti irányban díszítettem vele a cipót.

Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem és 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm.
Képekkel: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2014/03/cipoban-sult-husveti-sonka-husveti.html