2 kg citrom
1,5 kg cukor
eszközök:
Éles kiskés, egy kis tál, egy nagy tál, nagyfazék, teatojás vagy tüllzacskó, üvegek, celofán.
A citromokat meleg vízzel, kefével alaposan lesikáljuk, végüket lenyisszantjuk, majd nagyon éles, rozsdamentes késsel héjastól vékonyra karikázzuk (ha nagyok, esetleg félbe is vágjuk).A magokat gondosan kipiszkáljuk, egy kis tálka vízben félretesszük: még szükség lesz rájuk. A gyümölcsöt két napig áztatjuk, a vizét naponta kétszer-háromszor cseréljük, végül jól lecsepegtetjük. A héj addigra megpuhult, és keserű íze sokat enyhült.
A kimentett magokat tüllzacskóba rakjuk (teatojás is megteszi). Bele fogjuk főzni a dzsembe, a bennük lévő pektintől szépen megkocsonyásodik.
A cukorból egy bögre vízzel szirupot főzünk, és amikor gyöngyözni kezd, belelapátoljuk a citromkarikákat. Hagyjuk újra felforrni, majd lecsendesítjük, és a magokkal együtt fél óráig főzzük. Forrón beüvegezzük, öt percre fejre állítjuk, másnapig ülnek a dunsztoló kosárban.
CIFRÁZZAM?
Mehet bele egy-két zöld citrom (lime), darabka vanília, pár szem szegfűszeg, egy-két szelet friss gyömbér, netán egy narancs vékonyan lehámozott, kiáztatott és finomra vagdalt héja (persze nem mind egyszerre!). Lehet azt is, hogy a citromot nem karikázzuk, hanem felkockázzuk – nagymama úgy csinálta.
FELHASZNÁLÁSA:
Vajas pirítóssal reggelihez (mennyei!); süteményekbe, krémekbe, palacsintába; joghurthoz vagy kefirhez keverve.