2-3 nagy csokor citromfű
2-3 liter víz
1,1/2 kg cukor/ vagy annak megfelelő egyéb édesítő
3 citrom
1 zacskó citromsav (10 g)
1 3-4 cm-es gyömbér
A tisztára mosott leveleket, és minden hozzávalót, a cukor kivételével egy éjszakán át áztatjuk.
Másnap hozzáadjuk a cukrot és felkeverjük, majd el kezdjük főzni. Kicsit sűrítjük, azután leszűrve tiszta üvegekbe öntjük.
Fejjel lefelé fordítva tartjuk 5-10 percig, majd száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni. Címkézés után mehet a kamrapolcra.
Ízlésünknek megfelelően tehetünk hozzá pár ág mentát, azáltal még ízletesebb szörpöt kapunk.
1:5 arányban hígítva kínáljuk. Ne sajnáljuk tőle a jégkockát sem.
A citromkarikákat ne dobjuk el, használjuk tálaláskor, mert nagyon frissítő, finom íze van.