A tésztához:
• 40 dkg liszt
• 5 dkg cukor
• 2 teáskanál porélesztő
• 1/4 teáskanál tengeri só
• 1,5 dl tej
• 6 dkg vaj
• 1,5 teáskanál vaníliakivonat
• 2 tojás
A citromkrémhez:
• 10 dkg cukor
• 3 evőkanál citromhéj
• 6 dkg vaj
A mázhoz:
• 8 dkg krémsajt
• 4 dkg porcukor
• 1 evőkanál tej
• 1 evőkanál citromlé
A tésztához a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a puha vajat, a szobahőmérsékletű tojásokat, a sót, a vaníliát, a lisztet és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Simára dagasztjuk, meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, lereszeljük a citromok héját, amelyet később a cukorral és puha vajjal jól elkavarunk.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk 45x35 cm-es téglalappá.
Erre rákenjük a citromos krémet, vízszintesen félbevágjuk, majd újra megfelezzük, így nagyjából négy egyforma szélességű csíkot kapunk. Egy-egy csíkot egymásra helyezünk, majd ezeket hozzávetőlegesen 5 egyenlő részre vágjuk. Egy 13x23 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk, egyik végét megemeljük (esetleg hátulról megtámasztjuk), és ebbe rakjuk kettesével a megkent tésztakockákat. Ezután a formát két végénél fogva megbillentjük mindkét irányba, mintegy elegyengetve benne a tésztát, ami ekkor még lazán tölti ki a formát. Letakarjuk és újra duplájára kelesztjük fél óra alatt.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A süteményt kivesszük a sütőből, 10 percig a formában hagyjuk hűlni. Közben alaposan összekeverjük a máz hozzávalóit, ezután a tésztát rácsra helyezzük és amíg még meleg, megkenjük a mázzal. Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is nagyon ízletes. Nem szükséges szeletelni, mert a szeleteket könnyen szét lehet húzni.
Tipp: fontos, hogy a tészta a megfelelő méretű formában süljön. Ha jóval nagyobb a formánk mérete, ezzel arányosan növeljük a sütemény hozzávalóit!