12 x 25 cm-es kenyérformához
20 dkg reszelt répa
12 dkg méz
2 tojás
1 citrom reszelt héja
6 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál szárított levendulavirág
6 dkg rizsliszt
6 dkg őrölt mandula
1 evőkanál finomliszt
2 teáskanál sütőpor
a cukorsziruphoz:
3 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 citrom reszelt héja
a tetejére: 1 evőkanál cukor, levendulavirág
Kivajazzuk a sütőformát.
A répát kevés vízben megfőzzük, majd amikor már puha, leszűrve botmixerrel pürésítjük. Egy nagy tálban habosra keverjük a mézet és a tojásokat. Hozzáadjuk a citrom héját, az olvasztott vajat, a levendulavirágot, a liszteket, a mandulát, a sütőport, a sót, majd ha már egynemű a massza, a répapürét is. Formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben lassú tűzön felolvasztjuk a cukrot a vízben.
Beforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ahogy kihűlt a szirup, belefacsarjuk a citrom levét. A sütőből kivett, formában lévő süteményt megszurkáljuk, és meglocsoljuk a citromos cukorsziruppal. Végül megszórjuk cukorral és virágokkal.