Citruslekvár

Hozzávalók:


2 db grapefruit
2 db zöldcitrom
4 db narancs
6-8 darab mandarin
30-40 dkg cukor
2 teáskanál pektin
1 citrom leve

Elkészítés:


A gyümölcsöket alaposan mossuk meg folyó meleg vízben, hogy tiszták legyenek. A mandarint hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagyobb lábosba. A narancsok héját hámozzuk le krumplipucolóval (csak a külső sárga részt!) és tegyük félre, mert majd ezt is a lekvárhoz fogjuk adni. Azután hámozzuk meg rendesen a narancsot, majd kockázzuk fel és tegyük a mandarinhoz. A grapefruitot úgy hámozzuk meg, hogy a héjából kivágjuk, itt a fehér részeket is távolítsuk el, mert azok nagyon keserűek. A zöld citromokat héjastól felnegyedeljük, majd vékonyra szeleteljük. A korábban lepucolt narancshéjat vékonyra felmetéljük, félrerakjuk.
Feltesszük a lábast főni, majd hozzáadjuk a cukrot, 10-15 percig főzzük. A tízedik perc körül adjuk hozzá a szeletelt zöld citromot és a narancshéjat, majd még 5-6 percig főzzük, és besűrítjük a pektinnel. A pektint elkeverjük egy kevéske cukorral, majd a lekvárhoz adjuk, és együtt főzzük még pár percig. Végül a citromlével még savanykásabbá varázsoljuk az ízét. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.
A citruslekvárt ajánljuk reggeli joghurt elkészítéséhez: a natúr joghurthoz hozzáadjuk a lekvárt, majd csinos üvegekben tálaljuk, a tejére még teszünk egy pár kanál lekvárt, megszórhatjuk zabpehellyel vagy a kedvenc müzlinkkel is.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://www.lekvaroshaz.hu/receptek/citruslekvar-olyan-mamoritos-fajta