Coleslaw saláta

Hozzávalók:


80 dkg káposzta (tisztán mérve)
1 nagy db alma
1 nagy db sárgarépa
1 közepes db lila hagyma
3 kávéskanál só
pici bors
Öntet
160 g majonéz (közepes tubus)
4 dl joghurt (két kis pohár)
2 ek méz
1 teáskanál mustár
1 citromból nyert citromlé

Elkészítés:


A káposzta külső, fonnyadt leveleit leszedjük, megmossuk, négy darabra felvágjuk (így könnyebb vele bánni), és almareszelőn lereszeljük - a torzsáját, nagyon vastag ereit hagyjuk ki! (Együk meg vagy dobjuk ki.) Most sózzuk meg kb. 3 púpos kiskanál, azaz elég sok sóval, alaposan keverjük el, és hagyjuk 1 óráig állni, levet engedni! (Ha megkóstoljuk, sósnak kell éreznünk a káposztát, akkor lesz jó.)
Közben almareszelőn lereszeljük a megtisztított almát, és a finomabb lyukú sajtreszelőn a megtisztított sárgarépát. A hagymát vágjuk egészen apróra. Ezeket a zöldségeket keverjük el egymással és az öntettel. (Ha a reszelt almát állni hagyjuk, könnyen megbarnulhat, ennek vesszük elejét a kész, citromos öntettel.)
A besózott káposztát nagyon alaposan csavarjuk ki! Most a káposztát is keverjük hozzá a félig összeállított salátához, jól forgassuk össze az alkatrészeket! Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk az egészet legalább 4-5 órát állni-érlelődni.
Öntet
A joghurtot és a majonézt keverjük el az összes hozzávalóval, alaposan, egyneműre! Ne sózzuk meg, mert a káposztából elég só fog a salátába kerülni! Kóstoljuk meg, hogy elég pikáns-e, édes-savanykásnak kell lennie. Ha édesebben szeretnénk, mézet tegyünk hozzá, ha savanykásabban, citromlevet - de a mustárral is játszhatunk.