Croque monsieur-francia melegszendvics

Hozzávalók:


6 adaghoz:

10-12 dkg puha vaj
1 ek. liszt
1,8 dl tej
fél tk. mustár
1 tojássárgája
só, bors, őrölt szerecsendió
12 szelet fehér kenyér
12 szelet sonka
100-120 g Gruyère sajt (bár nem autentikus, de helyettesíthető vajjal :) )

Elkészítés:


Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 2 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és két szelet sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.

Salátával tálalva tökéletes vacsora lesz belőle.