krém:
4 dl tej
1 tk. levendula
125 g cukor
5 tojás sárgája
2 csapott ek. kukoricaliszt (v. finomliszt)
vagy 1 tasak főzött vanília puding, 3 dl tejben felfőzve, pici cukorral
tészta
750 g liszt
2 tk. só
2,5 dl tej
2,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
a rétegezéshez:
15 dkg puha vaj
A krém:
A tejet felmelegítettem a levendulával. A cukrot és a tojások sárgáját habosra kavartam, beleszitáltam a kukoricalisztet, majd nagyon lassan rászűrtem a tejet, közben folyamatosan kevertem. visszaöntöttem az egészet a lábosba és folytonos keverés mellett besűrítettem. Hűlni hagytam a krémet.
(vagy egy tasak főzős puding elég, amit 3 dl tejben főzöl fel kevés cukorral)
A kenyérsütőgép üstjébe készítettem az összes hozzávalót. Könnyű, hólyagos tésztát dagasztottam. kelesztőtálban 30 percig pihentettem. Lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma darabba vágtam. Gömbölyítettem őket, majd hagytam pár percig, míg ismét nyújthatóvá válnak pihenni. Fogtam az első gombócot és kinyújtottam vékony körlappá. Megkentem kevés puha vajjal. Kinyújtottam a következő körlapot és a vajas tetejére tettem, megkentem azt is vajjal, arra is jött egy újabb lap. A könnyebb kezelhetőség kedvéért hat lapot rétegeztem, majd a másik hatot külön. Amikor mindkettő készen volt az első tetejét is megkentem vajjal és ráillesztettem a második hatos adagot, így lett egy 12 rétegű tésztám.
Beliszteztem a szilikon lapot, vagy nyújtódeszkát és a réteges tésztát jó vékonyra kinyújtottam, de most egy téglalapot készítettem belőle.
A lap egyik felét megkentem a közben megdermedt vanília krémmel, és megszórtam gyümölccsel. Málnával vagy szederrel terveztem, végül sárgabarack lett belőle, amit vékonyra felszeleteltem:
A krémes részre ráhajtottam a tészta másik felét, és kb. 2 cm széles csíkokra vágtam. pizzavágóval kezdtem, de az húzta a tésztát, a tésztakaparó lett a tökéletes megoldás. Ha nincs, egy éles kés is jó, de nem szabad húzni, rá kell nyomni a tésztára, úgy szétválasztani:
Minden csíkot megcsavartam, a két végét ellentétes irányban, majd mint egy brióst feltekertem:
Az ideális az lett volna, ha hűvös helyen tudom duplájára keleszteni, ez most sajnos elmaradt. Így addig hagytam a tepsin, míg a sütő felmelegedett 180 fokra. A megkelt briósokat lekentem egész felvert tojással és 18-20 perc alatt pirosra sütöttem.
Rácsra szedtem hűlni. Tálaláskor kevés porcukor díszítést kapott.
2 nagy tepsi lett belőle.
http://www.limarapeksege.hu/2011/07/csavart-vanilia-kremes-gyumolcsos-brios.html