Cseresznyés karamellás sajttorta

Hozzávalók:


18 cm-es kapcsos tortaformához
az alaphoz:
10 dkg natúr zabkeksz
5 dkg darált pörkölt törökmogyoró
5 dkg olvasztott vaj
a cseresznyés réteghez:
23 dkg cseresznye (maggal mérve)
1 citrom lehártyázott húsa és leve
1 dl víz
2 dkg cukor
2,5 dkg apróra tört étcsokoládé (70%-os)
2 zselatinlap
a krémhez:
50 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
2 evőkanál átszitált porcukor
1 zselatinlap
1 evőkanál meleg víz
a karamellhez:
3 dkg vaj
3 dkg (nád)cukor
40 ml tejszín

Elkészítés:


Az alaphoz a kekszet morzsásra törjük majd elkeverjük a darált mogyoróval és az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
A cseresznyés réteghez kimagozzuk a cseresznyét, egy lábosba tesszük a citrommal együtt, hozzáadjuk a vizet és a cukrot is. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg az egész krémes, lekvár állagúvá nem válik. Ekkor belekeverjük az apró darabokra tört csokoládét és felolvasztjuk a lekvárban. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a két lapzselatint is. Amikor langyosra hűlt, ráöntjük a kekszalapra és ismét hűtőbe tesszük.
A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a tejszínnel. A zselatinlapot feloldjuk egy evőkanál meleg vízben és beledolgozzuk a krémbe, majd finoman a cseresznyés rétegre kenjük és visszatesszük a hűtőbe.
A karamell hozzávalóit kis lángon összemelegítjük (nem forraljuk) és amikor a cukor elolvadt és kissé sűrűbbé is vált, langyosra hűtjük, majd végül a torta tetejét ezzel locsoljuk meg. Egy éjszakát is állhat a hűtőben, így jól összeérik és szeletelhető is lesz.