5-8-10-... mini kalácshoz:
170-180 ml tej
50 g cukor (házi vaníliás és kristály- vagy nádcukor felesben)
1 nagy tojás sárgája,
csipet só
300 g (+az igazításnál további kb. 30 g) finomliszt
10 g friss élesztő
50 g puha vaj (nem kell olvasztani, elég ha kenhető)
a tetejére 1 kisebb tojás sárgája 1-2 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez, valamint kristály- vagy jégcukor a szóráshoz.
A tésztát este, a kenyérsütőgép dagasztó programjával vagy tálas mixerrel készítem. A hozzávalókat a vaj kivételével a gépbe pakolom, dagasztani kezdem, majd amikor már 1-2 perce szép gombócba összeállt a tészta, akkor a puha vajat is hozzáadom. Tovább dolgoztatom a géppel, közben fokozatosan igazítom egy kis liszttel az állagát, és alaposan kidagasztom a tésztát (keményebb, rugalmas tészta a cél).
Egy tányérra szedve megmérem a tészta súlyát. 5 db kisebb kalács fér el a "jó méretű" tepsimen, így a kapott súlyt 15-tel osztom, de ennél kisebbekre is készíthető, úgy még helyesebbek. Ekkora darabokat (40-45 g között van egy adag) szakítok a tésztából, egyenként rudakat formázok belőlük és hármasával lazán összefonom. Igyekszem nem girbe-gurbára formázni, de ez többnyire nem sikerül. :D Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a fonatok, egymástól egyforma távolságra. Folpackkal fedem a tepsit és azonnal a hűtőbe teszem.
Másnap reggel a hűtőből kiveszem a tepsit és a fonatokat lekenem a tejes tojássárgával. A tetejükre (jég)cukrot szórok és hideg sütőbe tolom a tepsit. A sütőt 180°C-ra állítva kapcsolom be és addig sütöm a kalácsokat, amíg szép színük lesz. A kisült fonatokat papírostól áthúzom egy rácsra és azon hagyom hűlni.