egy szolid, 5-6 darabos esti adaghoz):
300 g liszt
1,5 EK olaj – csak mert nem volt otthon elég vaj
30 g cukor
fél kiskanál fahéj
1 tojás + 1 a kenéshez
fél kiskanál só
1,5 dkg élesztő
80 ml tej
100 ml víz
nutella a töltéshez
Az élesztőt megfuttattam egy kis cukorral a langyos tejben, majd az összes többi hozzávalóval együtt megdagasztottam.
Szép, fényes felületű sárgás színű kalácstésztát kaptam. A tésztát ezután letakarva egy kiolajzott tálban pihentettem 40 percen át.
Utána kinyújtottam téglalap alakúra kilisztezett munkalapon és vastagon megkentem nutellával. Ezután ugyanúgy, ahogy a leveles tésztánál, szimpla hajtását kell csinálni. Tehát gondolatban 3 részre osztottam a tésztát és először a bal, majd a jobb oldalát hajtottam be. Ismét egy téglalapot kaptam. Ezt utána felvágtam csíkokra. A csíkokat egyesével megtekertem, majd pedig csiga formába feltekertem. Nagyon fontos, hogy a tekerést szorosan csináljuk, különben a kelesztés során elterül a tészta! Az így kapott briósokat lekentem tojással, majd 35 fokban kelesztettem 40 percet. Fontos, hogy a briósok elérjék az ideális kelesztési állapotot, különben szétterülnek, vagy szétrepedhetnek. A dúsított tésztának ez az egyik nagy buktatója. Ismét letojásoztam őket, majd 25 perc alatt megsütöttem őket 190 fokon.
Nemcsak mutatós, de isteni finom!
https://peklanyleszek.com/2017/02/09/dan-brios-a-legmutatosabb-peksuti/