500 gr liszt
1 kk so
1 kk cukor
1 kk vaj
1/2 eleszto (25 gr) vagy 1 ek poreleszto.
280 ml viz ,mint minden mas receptnel is irom lisztfuggo, mennyi vizre lesz szuksegunk.Ezert fokozatosan adagoljuk a folyadekot a liszthez.
Szezammag, vagy mak, vagy lenmag a szorashoz (elhagyhato)
Az elesztot es a cukrot egy keverotalba szorjuk, hozzaontunk egy keves vizet, jol elkeverjuk es felfuttatjuk.
Hozzaadjuk a lisztet, a sot, a vajat es fokozatosan a maradek langyos vizet is. Kicsit lagyabb tesztat kell kapjunk mint a kenyerteszta. Letakarjuk es duplajara kelesztjuk. Ha megkelt finoman kinyomkodjuk belole a levegot, es elosztjuk annyi darabra ahany kis bagettet szeretnenk. Nekem 6 db lett. (en mindig megmerem es elosztom ,igy minden kenyerkem egyforma meretu lesz) Hagyjuk pihenni 5 percet es aztan hosszukasra formaljuk oket. Sutopapirral belelt tepsire helyezzuk es duplajara kelesztjuk. Ne tegyuk tul surun egymas melle, hogy ne suljenek ossze (az enyeim kicsit osszesultek). A sutot elomelegitjuk 200c-ra , legkeveressel. A kenyerkeket mielott sutobe helyeznenk befujjuk hideg vizzel, es megszorjuk szezammaggal, makkal, lenmaggal, vagy akar uresen is maradhat. A forro sutobe helyezzuk es addig sutjuk mig szep aranybarna lesz. Mikor kivesszuk a sutobol ujbol bekenjuk vizzel, vagy befujjuk.
http://matyievakonyhaja.blogspot.hu/2017/01/egyszemelyes-bagettek.html