Empanadas (argentín töltött tészta)

Hozzávalók:


Tésztához
400 dkg liszt
3/4 pohár olaj (vagy 50 gr vaj)
170 ml víz
1 kk só
1 kk cukor
Töltelékhez
400-500 dkg kövérebb marhahús
1 hagyma
1/2 kaliforniai paprika (elhagyható)
só, bors
szárított oregáno 1/2 kk
pirospaprika kb. 1 kk
1/2 kk római kömény (elhagyható)
1 keménytojás
10-15 olajbogyó

mexikói paradicsomsaláta
6 érett paradicsom
1 lilahagyma
fél csokor koriander
só, bors
lime v. citrom
1 chili paprika

Elkészítés:


A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, 2 ek, olajon üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a sót, borsot, oregánót. Mehet bele a darált hús.
Addig pároljuk, míg a húsból elpárolog a víz. Ha a hús elkészült mehet hozzá a kömény és a pirospaprikát.
Apróra vágjuk a tojást és az olajbogyót, a húshoz adjuk.
Hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük vele a tésztát.

Tészta készítése
A hozzávalókból jól gyúrható tésztát gyúrunk (liszttől függően lehet, hogy kell még hozzá víz). A kész tésztát kígyóformára sodorjuk, majd 8 darabra osztjuk. Minden darabot vékonyra, kör alakúra nyújtunk.
A kinyújtott tészta közepére teszünk egy adag húst, majd a ráhajtjuk a másik oldalát, és összecsippentjük. Fontos, hogy jól össze legyen fogva, különben sütés közben kinyílik!
Süthető sütőben (180 fokon), vagy kevés olajon serpenyőben mindként oldalát megsütni.
Pikáns paradicsomsaláta illik hozzá.
Salátához minden hozzávalót apróra vágunk, sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a lime levét. Mag és erek nélkül inkább pikáns a saláta, vele erős! :)
Alapos hűtés után tálaljuk