Energiaszelet

Hozzávalók:


20 dkg mazsola
10-15 dkg apró szemű zabpehely
+ ízesítés, most: 15 csepp Aromax édesnarancs illóolaj

Elkészítés:


A mazsola-zabpehely mennyiséget 2-3 kisebb adagra osztva dolgoztam össze, mivel ezzel bír el az aprító mérete. Először a zabpehely egy részét (Aldi, kék zacskó) őröltem zabkorpává, majd a hozzáadtam a mazsola egyharmadát. Mikor már nagyobb golyóvá ragadt össze, külön tálba raktam át, majd az aprítóban összedolgoztam a következő adagot is.
Végül a tálban egyesítettem az egészet, egyenletes masszává összegyúrogatva. Ha lágyabbra, gyümölcsösebbre szeretnénk, 2:1 arányban ajánlom a mazsola-zabpehely kombinációt, ha kicsivel keményebb, töményebb állagúra, akkor jöhet a 15 dkg zabpehely is, de ebben az esetben érdemes 1-2 ek kókuszzsírral vagy gyümölcslével lazítani kicsit az állagán.
Roppant jót tesz a keveréknek néhány csepp jó minőségű narancs illóolaj, vagy ha van otthon, 100%-os narancsaroma (pl. Leckers bio). Az Aromax megbízható márka, ha illóolajokról van szó, olyan tisztaságú, hogy használható ételekbe is: a zöld címkés, kis üveges fahéj-, borsmenta-, citrom- és narancs illóolajok pl. élénkebb ízt eredményeznek, mint az eredeti fűszerek/gyümölcsök por vagy lé változata. A 15 cseppet érdemes a mazsola hozzáadásakor adagolgatni a keverékbe, így biztosan átjárja az egészet. Friss, aromás lesz tőle a keverék, kellemes, karakteres narancsízzel, töménységében is frissítő összhatással.
Kész! A keveréket így magában is belenyomogathatjuk, egyenletesen elosztva, lelapogatva egy közepes, folpackkal bélelt, műanyag négyszögletes dobozba.
Ezt azért nem tudtam kipróbálni, mert ekkor bevillantak a kamrában hónapok óta kukucskáló ostyalapok (időnként az Aldiban, Lidlben kapható, de biztosan máshol is, ill. másfajta ostyalappal is működhet – de enélkül is).
Ezért a ragacsos massza alá és fölé egy-egy ilyen ív, sima ostyalapot tettünk, a doboz méretéhez igazítva, és alaposan, de óvatosan egymáshoz nyomogattuk őket. Legalább fél óra hűtős pihentetés után már lehetett szeletelni, de másnapra lett az igazi az egész.
Kétféle ízesítésű készült: az egyik adag csak narancsos, a másikba, a narancs illóolaj mellé, néhány cikk fekete csokit is reszeltünk.

Trükkök, tippek, praktikák:


* mazsola helyett aszalt szilvával, papírdobozos puha, iráni datolyával (piaci magárusoknál, keleti fűszerboltokban kapható)
* a zabpehely egy részét őrölt mandulával, mogyoróval, kókuszreszelékkel váltva ki
* meglepően finom, ha némi durvára vágott diót, mogyorót nyomkodunk bele a végén a masszába itt-ott
* fűszerezzétek őrölt vaníliával, fahéjjal, tonkababbal, vagy egy kevés tengeri sóval