Ensaimadas, a spanyol briós

Hozzávalók:


50 dkg jó minőségű liszt (BL 80)
7 dkg cukor
1/2 tk tengeri só
4 dkg friss élesztő - V Csapott evőkanálnyi instant élesztő
2-2,5 dl langyos tej
2 tojás
2 k olivaolaj
Ezenkívül:
15 dkg sótlan sertés zsír - én vajat használtam - a kenéshez
porcukor meghintéshez
ill. ha szeretnék tölteléket (lekvár, nutella, fahéj, mák...)

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben (2 dl) és a többi hozzávalóval lágy kalácstésztát dagasztunk. Ha túl ragacsos a tészta, adunk hozzá még kevés lisztet, ha túl kemény, tejjel lágyítjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
10 egyforma darabra osztjuk és zsömlékre formázzuk őket újra kelesztjük kb. fél órát. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk ovális alakúra (20x30) és megkenjük a puha zsírral/ vajjal. Feltekerjük sorban mindet, majd hosszában kissé megnyújtva csigába csavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ha töltjük, a hosszanti oldalán egy csíkban végig halmozzuk, így tekerjük fel.
Újból lekenjük őket vajjal, majd letakarva kelesztjük.
Az eredeti recept szerint másnapig kellene keleszteni. Én bő fél órát kelesztettem, amíg újra duplájára keltek és 13 perc alatt kisültek a 200 fokra előmelegített sütőben.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://jadekonyha.blogspot.hu/2009_08_01_archive.html