Eperlekvár (fix nélkül)

Hozzávalók:


Eperlekvár
1 kg többször átmosott eper, 30 dkg cukor, 1 citrom leve

Vaníliás eperlekvár
1 kg többször átmosott eper, 30 dkg cukor, 1 vaníliarúd

Citromfüves eperlekvár
1 kg többször átmosott eper, 30 dkg cukor, 1 citrom leve, 5-6 szál citromfű







Elkészítés:


Eperlekvár
Az epret rétegesen a főzőedénybe rakjuk a cukorral. Rácsavarjuk a citrom levét, és 2-3 órát (vagy egy éjszakát) letakarva állni hagyjuk.
Ezután fölforraljuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. A keletkezett habját leszedjük, a lekvárt üvegekbe öntjük, és száraz dunsztban kihűtjük.

Vaníliás eperlekvár
Az epret rétegesen a főzőedénybe rakjuk a cukorral, és 2-3 órát (vagy egy éjszakát) letakarva állni hagyjuk.
Ezután belekaparjuk a vaníliarúd belsejét, beledobjuk a kikapaprt vaníliarudat is és fölforraljuk. A keletkezett habját főzés közben leszedjük. A főzés végén kivesszük a vaníliarudat, a lekvárt üvegekbe öntjük, és száraz dunsztban kihűtjük.

Citromfüves eperlekvár
Az epret rétegesen a főzőedénybe rakjuk a cukorral. Rácsavarjuk a citrom levét, és 2-3 órát (vagy egy éjszakát) letakarva állni hagyjuk.

Ezután beletesszük a csokorba kötött citromfüvet, fölforraljuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. A keletkezett habját főzés közben leszedjük. A főzés végén kivesszük a citromfűcsokrot, a lekvárt üvegekbe öntjük, és száraz dunsztban kihűtjük.