Eperlekvár plusz

Hozzávalók:


eper+

Elkészítés:


Az eperlekvár különleges fűszerekkel még finomabb lesz. Ha a hamarosan illatozó bodzavirággal szeretnénk egybefőzni, akkor egy fazéknyi eperhez adjunk 5-8 virágtányérnyi bodzát. Amikor elkészült a lekvár, szedjük ki a virágokat, mielőtt az üvegbe töltenénk.

Az epret ízesíthetjük akácvirággal is, hasonlóan kell befőzni, mint a bodzásat.

Ha marcipánnal készítenénk, akkor a lekvár főzés befejezése előtt lehet belereszelni a marcipánmasszát. 5 kg eperhez 25-30 dkg marcipánmassza elegendő.
A tárkonyos eperlekvárhoz 2-3 ág friss tárkonyt vagy 1-2 teáskanálnyi levelet kell 5 kg eperhez hozzáadnunk.

A bazsalikomos eperdzsemhez egy cserépnyi bazsalikom kell, ha 5 kg eperből főzünk be. A friss bazsalikomlevelet befejezéskor kell belemetélni a lekvárba.

Készíthetünk még banános-epres dzsemet is: a jó érett banánt együtt kell főzni az eperrel. 5 kg eperhez 1-2 kg banánt szükséges hozzákarikázni.

Sokak kedvence a levendulás eperlekvár: 5 kg eperhez 3-4 szál levendulavirágot szoktam hozzáfőzni, és ettől már finom illatos is lesz a lekvár.