alap:
35 dkg Győri Zabfalatok
15 dkg vaj
1-2 ek tej
töltelékhez:
40 dkg ricotta (v. krémes túró)
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
50 dkg eper
15 gramm porzselatin + 1 dl víz
A zabfalatot daráljuk le (v. morzsoljuk össze), majd öntsük hozzá a felforrósított vajat, a tejet és keverjük össze. (ha túl száraz lenne, akkor még apránként adjunk hozzá tejet)
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen nyomkodjuk bele a kekszet.
Ezután tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy teljesen megdermedjen.
Egy tálba tegyük bele a ricottát, (v. a krémes túrót) a mascarponét, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és levet, majd alaposan keverjük össze.
Az epret alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra, adjuk hozzá a kristálycukrot, és pár perc alatt főzzük puhára.
Ezután turmixoljuk le, és egy szitán szűrjük át, hűtsük ki egészen, majd öntsük hozzá a ricottás keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a porzselatint, keverjük simára, és hűtsük ki. (addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és kihűl)
Ezután öntsük az epres krémhez a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.
Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután a papírral együtt tegyük vissza a tortaformába, majd egyenletesen öntsük rá az epres-ricottás krémet.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint tejszínhabbal és eperrel díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.
Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2016/04/epres-sajttorta-sutes-nelkul.html