1 db élesztő (50 g)
1 teáskanál cukor
1+ 3 dl langyos víz
4 dkg vaj olvasztva
75 dkg BL80-as kenyérliszt
1 evőkanál só
2 zacskó szódabikarbóna
1 tojásfehérje
a tetejére bármilyen mag, só, sajt...
1 dl langyos vízben a cukrot elkeverjük, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Az élesztőt hagyjuk dolgozni, minimum negyed órát.
A lisztet átszitáljuk, hozzá keverjük a sót, és a felfutott élesztőt, 3 dl vizet és az olvasztott vajat. A tésztát meggyúrjuk. (Ha van dagasztós konyhagépünk, azzal öt perc alatt készre lehet gyúratni a tésztát.)
A tésztát egy mély tálba tesszük, vagy a gyúró tálban hagyjuk. Tetejét liszttel megszórjuk, és egy konyharuhával letakarva, meleg helyen körülbelül egy órát kelesztjük.
Ha a duplájára kelt, átgyúrjuk, majd különböző formájú péksüteményeket készítünk belőle. (zsemle, kifli, stangli, fonatok, vagy egyszerűen nyújtsuk ki és vágjuk fel késsel, így kocka formájú péksüteményeket kapunk)
A formákat meleg helyen, lisztezett felületen, letakarva ismét fél órát kelesztjük.
Felforralunk körülbelül 1,5 liter vizet. Ha felforrt, beleöntjük a szódabikarbónát és a péksüteményeket megfürdetjük benne.(A szódabikarbóna habzik, ettől ne ijedjünk meg!) Minimum 10-15 másodpercig hagyjuk a szódabikarbónás vízben a tésztákat. Áztatás közben forgassuk meg őket, hogy mindenhol érje a felületüket a víz.
Lecsöpögtetve a tepsibe szilikon lapra, vagy sütőpapírra helyezzük, majd újabb negyed órás kelesztés következik, meleg helyen, letakarva.
A sütőt melegítsük 180 fokra, (gázsütő 4-es fokozat). A péksüteményeket a tojásfehérjével megkenjük, ízlés szerinti magokkal, sajttal megszórjuk, és 20-25 perc alatt készre, aranybarnára sütjük.
Ha fagyasztani szeretnénk, a sütési idő 10. perce után vegyük ki a sütőből, kicsit hűtsük ki, majd mikor langyos, tegyük mélyhűtőzacskóba, vagy egy olyan dobozba, ami légmentesen záródik, és így tegyük a mélyhűtőbe. Ha reggel szeretnénk kisütni, este vegyük ki a kellő adagot a mélyhűtőből, tegyük át a normál hűtőbe, ahol reggelig kiolvad, majd 180 fokon süssük készre.
Képekkel:
http://szepsegtar.blogspot.hu/2010/05/fagyaszthato-peksutemeny.html